Neden Bölümümüz
Sosyal Hizmet Mesleğinin Küresel Tanımı
“Sosyal hizmet; sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, insanların güçlendirilmesini ve özgürleşmelerini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal hizmet, sosyal adalet, insan hakları, ortak sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkelerini merkeze alır. Sosyal hizmet teorileri, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve yerel bilgi ile desteklenen sosyal hizmet, yaşam zorluklarıyla mücadele etmek ve iyilik halini geliştirmek için insanlarla ve yapılarla çalışır. Sosyal hizmetin bu tanımı ulusal ve/veya bölgesel düzeylerde geliştirilebilir.”
Kaynakça: https://www.ifsw.org/
Sosyal hizmetin amacı; insanların öteki insanlarla ve doğa ile olan ilişkilerini mevcut çelişkileri ortadan kaldıracak şekilde düzenlemelerine yardım etmektir. Sosyal hizmetin amacının etik araçları mümkün olduğu ölçüde kullanmak suretiyle, insanlara yardım etmek olduğu kolaylıkla anlaşılacaktır. Sosyal hizmet;
- Kişi, grup ve toplulukların sosyal ve kişisel yönden doyurulmaları ve bağımsızlıklarını kazanmaları yönünde…
- Kişilerin ve toplumların kendi içlerindeki ve çevreleri ile aralarındaki dengesizlikleri gidermeye yönelen…
- Kişilerin tek tek ve gruplar halinde yardım sağlamak yolu ile sosyal ilişkiler alanında daha verimli olmalarını amaç edinir.
Sosyal hizmet uzmanları tüm mesleki etkinliklerini yerine getirirken iki felsefi kabul ile çalışmalarını başlatır. Bunlar;
- İnsanın değer ve onuruna saygı; tüm sosyal hizmet müdahaleleri insan değer ve onuruna saygı gösteren, bu değer ve onuru yüceltmeyi odak alan çalışmalar olmak zorundadır.
- İnsanın değişme ve gelişme kapasitesine dair olan inanç; İnsan değer ve onuru yüceltmeyi odak alan sosyal hizmet müdahalelerinde insanlara her şeyden önce kapasitesi olan, her ne koşul ya da özellikte olursa olsun daha iyiye gitme bakımından önemli yetenek potansiyeli olan bir varlık olarak bakılır. Eğer insanın içinde yaşadığı koşulları uygunlaştırır isek o da potansiyelini daha rahatlıkla gösterebilecektir. Bu anlamda, birey ve toplumun kendi kendine karar verme hakkının korunması (self-determination), sosyal adaletin sağlanması, insan haklarının korunması, geliştirilmesi, barış gibi evrensel kavramlar sosyal hizmetin son derece önem atfedip gerçekleştirmeye çalıştığı ideallerdir.
İstihdam Alanları
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: İlgili birim ve kuruluşlar (çocuk evleri sitesi, huzurevleri, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezleri, kadın konuk evleri, şiddet önleme ve izleme merkezi (ŞÖNİM), kreş ve gündüz bakım evleri …)
- Sağlık Bakanlığı: İlgili birim ve kuruluşlar (hastaneler -hasta hakları birimi- ve sağlık kuruluşları, üniversitelerin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları …)
- Milli Eğitim Bakanlığı: İlgili birim ve kuruluşlar (rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, kurs merkezleri,…)
- İçişleri Bakanlığı: İlgili birim ve kuruluşlar (Emniyet Çocuk Şube, Toplum Destekli Polislik Hizmetleri …)
- Adalet Bakanlığı: İlgili kuruluşlar (çocuk mahkemeleri, aile mahkemeleri, cezaevleri, denetimli serbestlik büroları …
- Gençlik ve Spor Bakanlığı: Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlar ve Gençlik Merkezleri
- İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
- Yerel Yönetimler ve bağlı birimler
- Kızılay
- Yeşilay
- Kriz Merkezleri
- Sivil Toplum Örgütleri ve Vakıflar
- Özel Sektör (Özel Bakım Merkezleri …)
- Akademisyen olarak üniversitelerin ilgili fakülte ve yüksekokulları
Kısacası çok geniş alanda sosyal çalışmacı ihtiyacı ortadadır ve istihdam alanları geniştir.